Jag som har gjort den här hemsidan heter Marika, föddes i Alingsås 1969, är en ganska typisk Skytt och bor sedan hösten 1996 i Luxemburg.

Jag växte upp med hundar, men ungefär i samma veva som jag flyttade hemifrån blev det uppenbart att jag var allergisk mot just hundar. Under studieåren på Handelshögskolan i Göteborg (där jag utbildade mig till internationell civilekonom) och de första yrkesverksamma åren arbetade jag mycket, festade mycket, reste mycket … till dess att jag började byta livsstil, och bytte workout/nattklubbar, svettiga lokaler och hög musik mot långa promenader, frisk luft och fågelkvitter. Därmed väcktes också tanken på att skaffa en egen hund.

Efter att ha läst diverse böcker, surfat på nätet, gått igenom raser jag träffat… kom jag fram till att rasen jag ville ha var en som jag aldrig någonsin träffat. Däremot hade jag en gång i tiden sett en bild i Hundsport, på en flatcoated retriever som kastade sig ut i vattnet från en brygga. Den bilden hade etsat sig fast, och ju mer jag nu läste om rasen, desto säkrare blev jag: det var en flatte jag ville ha!

Min vid det laget bekräftade pälsdjursallergi gjorde samtidigt att det fanns en viss oro - framför allt bland familj, vänner, kolleger och läkare. Men när jag i juli 2001 hämtade hem min alldeles första egna hund, Ella, var de högre makterna med mig... och allergin slumrade in och har faktiskt haft vänligheten att hålla sig borta. Ta i trä!

Under min långa valpledighet, då jag höll tät kontakt med den svenska hundvärlden via svensk hundlitteratur och -inte minst- internet, insåg jag mer och mer vad det var för typ av aktivering jag både kunde och borde ägna mig åt, nu när jag skaffat mig en retriever… Det var också där jag senare hämtade tips och inspiration för vardagslydnad, cirkuskonster, tävlingslydnad och apporteringsträning.

I och med kontakten med det svenska hunderiet insåg jag snart att det fanns en hel del skillnader mellan gångbara träningsmetoder i Sverige och på många håll i Luxemburg, Frankrike och Tyskland. De första åren med Ella jagade jag klubbar och tränare som arbetade med de metoder jag kunde tänka mig att använda. Till slut, när Ella var ca tre år och hade en godkänd vardagslydnad, hittade vi en klubb i Frankrike där vi fick hoppa direkt in i en tävlingslydnadsgrupp, dvs utan att delta i vardagslydnadsgruppen först. Detta blev en vändpunkt för oss! Nu fick vi, även med en tränares insyn, arbeta på det sätt som passade oss: med klicker, godis och motivation :-)

När vi kom i kontakt med retrieverfolk i Frankrike och började träna med dem regelbundet väcktes också önskan att delta i workingtest, och debuten gjorde vi i Belgien våren 2005. Detta var ett stort steg för Ella och mig - både att våga och att få en helt ny inspiration och motivation för jaktträningen.

Tävlingslydnad och jaktträning är det jag mestadels har tränat med mina hundar. Ella gjorde BHP i Tyskland - och blev klubbmästare på den tyska klubben där vi gjorde provet - och blev bl.a. "dagens bästa hund" på lydnadstävling i Frankrike. Ella och Saga gjorde på en och samma dag ett jaktprov i Luxemburg. De var också med på några godsjakter i Frankrike och gjorde anlagsprov i viltspår samt var med på några utställningar. Saga tog LP1 och LP2 i tävlingslydnad i Sverige, kom på andra plats på sitt - vårt - allra första workingtest i Tyskland och tog en 1:a i NKL på B-prov i Sverige. Piaf har tagit en 3:a i NKL på B-prov.

Kort sagt: Hundarna är för mig inte en hobby som plockas fram då och då, utan en passion som genomsyrar mitt liv. Att umgås med mina hundar är aldrig jobbigt - det är en fantastisk brunn med positiv energi att ösa ur!

Utöver hunderiet läser jag en hel del… gärna självbiografier och verklighetsbaserade böcker/romaner, men även ren fiction, så klart - det står alltid ett gäng böcker i bokhyllan och väntar. Numera, med det allt större utbudet på ljudböcker, utnyttjar jag gärna mina bilresor till olika hundaktiviteter till att "läsa". Dessutom har jag blivit storkonsument av poddradioprogram - vilken guldgruva att ösa ur!

En liten hobby jag har utvecklat sedan jag skaffade hund är fotograferingen. Eftersom hundar är vackra, underhållande och uttrycksfulla varelser tycker jag framför allt om att bara följa dem med kameran, och har en liten förkärlek för "ögonblicksbilder".